Högkvalitativt, handgjort glas från Sverige, sedan 1890

Målerås gamla glasbruk grundades 1890. Det var då industrialismen på allvar etablerade sig i Sverige. I byn Målerås hade solidariteten och nyföretagarandan en prövning under 1980-talet, då glasbruket hotades av såväl ”externt kapital”-övertagande som av nedläggning. För att trygga byns framtid beslutade Mats Jonasson och 15 av hans hantverkare att köpa glasbruket av nuvarande ägare, Kosta Glasbruk. Av de 250 invånarna i byn bestämde sig 80 för att investera i det nyägda glasbruket.

Vår moderna historia

Kvalitet över kvantitet

Sedan 1981 har Mats Jonasson samlat duktiga och skickliga människor omkring sig. Denna koncentration har gett resultat över förväntan och skrivit in verken i den svenska glashistorien som ett av de mest framgångsrika. Tillverkningen av glasreliefer, som har präglat glasbruket, har blivit en lönsam verksamhet. Sedan 1981 har antalet anställda ökat från 15 till 50.
Mats Jonasson uppmärksammades mycket tidigt som en duktig designer. Han började arbeta som gravörlärling vid glasbruket 1959. Under de närmaste decennierna arbetade han med några av de mest respekterade samtida glaskonstnärerna i Sverige. Under denna period utvecklade han sin naturliga stil som han sedan dess har fulländat.

Måste se glas

Blue tit

Blåmes

Ett vackert exempel på en gjuten kristallskulptur handgjord i Sverige, designad av Mats Jonasson.

Bullfinch

Domherre

En del av samlingen av gjutna kristallfåglar, handgjorda i Sverige - designad och signerad av Mats Jonasson

Tofsmes

Gjuten kristallskulptur av en Tofsmes, handgjord i Sverige och designad av Mats Jonasson

"Våra skogar har fångat människors hjärtan och sinnen sedan urminnes tider, säger Mats. Inspirerad av naturen omkring honom har han öppnat sitt sinne för att skapa sina distinkta mästerverk i den finaste svenska kristallen. Numera är denna son till glasbruket representerad över hela världen.

Gå med i vårt nyhetsbrev för att vara först med att upptäcka nya och unika föremål

Signup with your email address below to join our mailing list and receive
our newsletter with new glass pieces and special offers

Varukorg
Rulla till toppen